50 percent computer PCs now using Windows 7 as operating system

Windows 7 had overtaken Windows XP since in mid-September 2011, but several months later, Windows 7 increase to become more 50 percent computers using the operating system according to StatsCounter.Windows XP slowly give the OS king title to Windows 7 after 10 years holding the title steadily. Vista, by comparison nabs around 8 percent of market, just ahead of Mac OS X’s 7 percent.

Linux, the free operating system, just over one percent market share. However, Windows Phone is not dominant like their big brother in mobile competition. Currently, my office still using Windows XP. Looks like they stuck with the old one. Actually, it hard to change especially when it costs money.

Source:techpaperagent

Part 2: Cara nak speed up Windows 7

Sambungan dari post yang lalu, aku dah cerita 6 tips nak speed up Windows 7.
Ini adalah sambungannya.

7.Uninstall program. Program yang aku maksudkan kat sini ialah program yang ntah apa-apa ntah yang ter’install’ dalam komputer anda. Biasalah, kadang-kadang anda nak rip audio sekali sekala,atau anda nak cuba satu perisian tu selepas tu tak guna pun. Jadi,uninstall la program yang tidak digunakan lagi tu.

8.Scan virus. Mungkin juga komputer anda slow sebab ada virus. Jadi, pastikan komputer anda install dengan antivirus. Di sini aku takde la nak cadangkan antivirus apa yang harus dipakai. Walaupun ada pendapat kata,diorang tak suka install antivirus sebab komputer jadi slow, tapi kena pakai antivirus der. Zaman sekarang ni virus bukan main banyak lagi.

9. Tukar power setting. Ini tidak sesuai jika anda seorang pengguna laptop. Cepat habis bateri. Ok, anda boleh pergi ke Control Panel->Performance Information and Tools.Pilih Adjust Power Setting. Anda klik Show Additional Plan dan check radio button High Performance.

10. Remove files kat Desktop. Aku fikir ramai gak orang yang hobinya suka Save File kat Desktop. Kadang-kadang sampai penuh skrin 22 inci tu. Jadi, maksud aku remove kat sini bukannya remove betul-betul, tapi pindah fail tu kat tempat macam My Documents ke. Kasi clear desktop tu. Kalau rasa nak buang segala shortcut icon kat Desktop tu pun boleh.

11.Remove gadget. Pada Windows 7 ada features yang dinamakan gadget. Gadget ni ada macam-macam, jam analog atau kalendar atau cpu meter dan lain-lain. Aku rasa tak semua orang suka guna gadget ni. Jadi, anda boleh pergi ke Search, taip perkataan gadget kemudian pilih View list of running gadget.

12. Beli komputer baru! Tips terakhir ni tips paling berguna. Sebab kalau semua tips telah dilakukan, tapi komputer tak perform gak,kena beli komputer baru la beb. Apa gunanya anda install Windows 7 tapi tak guna semua features nya yang menarik. Baik guna Windows XP ke Windows 2000 ke. Ye tak?