Google Plus come out new look and feel

Google Plus, the Google social network has come out with new look and feel. If you have logged into Google+ today, you may suprise with new interface. A major user interface overhaul with a brand new look and feel that easy to use compared to previous.

What is news


  • Hangouts directory
  • A new and beautiful user flyover card
  • Google+ pages and games are organized under More section of the navigation bar
  • A new section called Explore has been added to find trending topics, what’s hot on Google+
  • Google+ char on extreme right column of your G+ interface

“It accelerates our efforts to create a simpler, more beautiful Google,” Google Senior Vice President Vic Gundotra argued in a blog post announcing the redesign. [Read more...]

Apa dah jadi dengan Google+?

Google Plus ialah boleh dikatakan klon Facebook. Dulu, trafik Google Plus naik 1269% dalam masa satu minggu selepas dibuka kepada awam. Sebelum tu, invitation only. Kini, Chitika melaporkan data trafik Google Plus merudum teruk. Namun saya tak heran kenapa ini berlaku.

Kalau nak bandingkan Google Plus dan Facebook, kedua-dua sama. Jadi, macam mana pengguna Facebook nak tukar ke Google Plus hanya kerana antaramuka berbeza. Ia ibarat dua apartment sebelah menyebelah di mana satu apartment berwarna biru dan satu apartment berwarna putih. Takkan saya nak pindah ke apartment putih semata-mata warnanya? Nak pindah bukan senang, kita dah ada ramai rakan yang kita dah Add.

[Read more...]

Google Plus dibuka pada orang ramai

Rangkaian Sosial versi Google mula dibuka kepada orang ramai 20 September lalu setelah sekian lama ‘terhad kepada invitation‘.Sebenarnya Google+ masih dalam beta versi dan beberapa features terbaru akan ditambah kemudian hari.Google+ multi person chat,Hangouts boleh digunakan menerusi Android smartphone tidak lama lagi.Namun,buat masa ni Google+ akan juga membenarkan pengguna iPhone atau iPad menggunakan Hangouts.

Kini,Google+ menjadi rangkaian sosial dan forum ketiga terbesar sehari selepas ia dibuka kepada semua orang.Daripada ranking ke 54 terus melonjak ke ranking 8 dalam website rangkaian sosial paling ramai dilawati.

Nak daftar Google+ mudah sahaja.Gunakan akaun gmail sudah memadai.Makin banyak sosial network ni,makin serabut lak saya rasa.Apapun,kalau nak rasa kelainan sikit(tak banyak beza pun dengan Facebook) atau rasa dah jemu guna Facebook,jom cuba Google+.

Sumber:La Times

Google+, social network terbaru daripada Google

Google,peneraju enjin carian terunggul tidak mahu ketinggalan dalam persaingan rangkaian sosial(social network) lalu memperkenalkan Google+. Demi memecah monopoli dan menyaingi Facebook selaku raja rangkaian sosial, Google mengambil inisiatif membuat super top secret social project yang dinamakan Google+. Tapi takla rahsia sangat sebab semua orang tahu.

Dalam memastikan Google+ dapat sambutan, Google memperkenalkan features yang unik yang dirasakan cool dan boleh diterima baik oleh pengguna. Ia menggunakan terms-terms yang mungkin akan popular selepas Google+ mendapat sambutan.Pertama ialah Stream. Ia sama seperti News Feed dalam Facebook yang memaparkan apa yang terkini yang telah dikemaskini oleh rakan-rakan samada video share,photo,status dan lain-lain.

[Read more...]