LG Optimus 4X HD announced with quad-core Tegra 3, Android 4.0

Just few days ago, LG unveiled new Galaxy Note rival, LG Optimus VU 5″, now LG announced quad-core Android handsets named as Optimus 4X HD. Inside, its Nvidia Tegra 3 processor is clocked at 1.5GHz, sits behind a 4.7-inch 1280 x 720 IPS display, and within an 8.9mm-thin body. It come along with Android 4.0, which should perform nicely on the quad-core chip along with 1GB of RAM and 16GB of internal storage. [Read more...]

Nokia Lumia 800 yang sungguh memikat

Nokia Lumia 800 merupakan smartphone pertama yang menggunakan Windows Phone 7.5 atau Mango sebagai sistem pengoperasian (OS). Ia bersaiz 3.7 inci skrin (800×480 pixels). Dari segi rekabentuk, ia hampir serupa dengan Nokia N9 yang beroperasi menggunakan Meego OS. Apa yang menariknya ialah skrinnya adalah AMOLED iaitu lebih cerah daripada TFT biasa dan lebih cantik daripada Nokia 710. [Read more...]

5 Tips membeli smartphone

Smartphone atau telefon pintar adalah telefon bimbit yang bukan setakat untuk menelefon dan SMS, tetapi mempunyai features tambahan yang menyerupai keupayaan personal digital assistant (PDA) dan komputer seperti menghantar email, menaip dokumen, melayari internet, bermain games bergrafik tinggi dan menangkap gambar.

Namun, di pasaran kini terdapat pelbagai jenis smartphone. Bagaimanakah kita memilih smartphone? Adakah sebab popularitinya atau fungsinya atau disebabkan rekabentuknya yang menarik? Di sini terdapat beberapa tips yang boleh digunakan bila kita hendak membeli smartphone. [Read more...]

Tidak semua smartphone Samsung guna Android

Salam sejahtera.Setelah saya menyelidiki, rupanya tidak semua smartphone Samsung menggunakan OS Android. Sebab semua hanset Samsung sangat cantik dan skrin sangat clear,jadi berhati-hatila.Pastikan jika anda nakkan hanset Android,betul-betul Android.

Terdapat 2 jenis hanset Samsung yang agak popular yang bukan Android iaitu Samsung Wave dan Samsung Omnia. Kedua2 touch screen.Samsung Wave menggunakan bada OS, sejenis OS yang dicipta oleh Samsung manakala Omnia menggunakan Windows Phone. Kalau tengok OS dia sekali pandang macam Android, tapi sebenarnya bukan. 

Jadi sebelum beli tu,tanya tokeh kedai ‘saya nak Android’ atau ‘Ini hanset Android OS ke’ supaya kita tidak rasa tertipu(padahal kita tidak mempunyai pengetahuan). Takut nanti kita kecewa tak boleh nak install Angry Birds versi Android dan aplikasi Android lain yang menarik.Kalau rajin,buat kaji selidik dulu hanset2 yang ada di pasaran,kemudian baru beli.Pasti puas hati!

3 aplikasi menukar smartphone jadi kamera LOMO

Sesiapa yang memiliki smartphone atau telefon pintar mesti bertuah sebab macam-macam aplikasi kini ada di pasaran. 3 aplikasi yang akan diberitahu di sini ialah aplikasi untuk Android,iaitu OS untuk smartphone. Aplikasi yang dimaksudkan ialah

Camera360 Free

Camera Effects

Camera illusion

Aplikasi ini boleh menukar kamera smartphone kita kepada kamera LOMO. Aplikasi ini percuma sahaja dan hanya perlu install di kamera kita.LOMO ialah kamera yang menangkap gambar secara kreatif dan mempunyai nilai seni dan berbeza dengan kamera DSLR dan kamera kompak. Ia diminati oleh sekumpulan pencinta seni photo.

Walaupun begitu,aplikasi ni tidaklah menghasilkan banyak jenis imej LOMO. Ini disebabkan aplikasi ini percuma sahaja. Jika nak lebih,mungkin yang versi berbayar ada menyediakan lebih teknik imej tu. Selain imej lomo,ada efek lain yang turut menarik untuk dicuba.Also worth to buy.