Cara pantas menggunakan komputer tanpa mouse

Caranya ialah dengan menggunakan ‘shortcut key’ dalam bahasa Inggeris.Kadang-kadang, guna mouse ni pun lambat gak.Sebab Windows banyak guna butang-butang yang tersorok.

Contohnya nak lock komputer. Klik butang Start, lepas tu Arrow dan baru klik Lock(Windows 7/ Vista). Kalau kita nak terkucil sangat macam mana? Maklumla,kat ofis,kalau komputer tak lock takut ada orang sabotaj PC kita atau orang nak curi maklumat dalam komputer kita.Penting tu! Teknik ni hanya terpakai untuk komputer Windows OS sahaja.Untuk komputer iMac,mungkin ada cara lain.

[Read more...]