Menukar taskbar desktop kita kepada ala style Mac OS

ObjectDock merupakan perisian yang menukar taskbar Windows kita kepada ala gaya Mac OS.Perisian ini percuma dan jika ingin lebih banyak fungsi,boleh dapatkan versi Plus-berbayar.Setakat ni ObjectDock untuk Windows Vista dan Windows 7 sahaja.Ia akan mengimport semua objek yang berada di Quick Launch ke dock yang lebih bergaya dan mudah diakses.Untuk memuat turun,boleh klik ke sini.

GIMP perisian percuma alternatif kepada Photoshop

Tidak dapat dinafikan Adobe Photoshop menjuarai bidang penyuntingan imej.Ia boleh dikatakan berjaya mengalahkan pesaing-pesaing yang lain .Namun,Photoshop merupakan perisian berbayar dan harganya pun boleh tahan mahal.

Tapi jangan risau.Kita masih ada alternatif.Percuma lagi.Perisian GIMP,perisian open source.GIMP atau nama penuh GNU Image Manipulation Program
.Walaupun tak sehebat Photoshop, namun ia boleh dikatakan pesaing Photoshop.Fungsi-fungsi yang ada juga menyamai Photoshop.Seperti Photoshop, GIMP boleh mencipta layer untuk mengedit gambar. Juga mempunyai tool yang hampir sama dengan Photoshop.

Jika dilihat pada Filter di GIMP,ia juga masih mampu menghasilkan efek yang diperlukan. Gaya susunan fungsi-fungsi yang disediakan juga menyerupai Photoshop. Ini bertujuan agar pengguna yang biasa menggunakan Photoshop tidak berasa kekok bila menggunakan GIMP.

GIMP dikatakan antara general-purpose image editors paling berkuasa dan versi upgrade membuatkan GIMP pesaing terdekat Photoshop dalam kategori percuma.Antara features yang ada ialah channels,layers and masks,filters and effects,editable text tools,perspective clone,tabbed palettes,color operations,improved printing.

[Read more...]

Perisian ebook yang menarik untuk dicuba minggu ni

Anda seorang yang suka baca ebook? Mungkin sesetengah orang tidak, tapi ada orang suka sebab ebook ni biasanya murah (kadang-kadang lebih mahal daripada buku biasa)dan boleh didapati dengan percuma.
Saya antara orang yang sukakan ebook. Kalau ebook saya dicetak, mungkin bilik saya penuh dengan buku je.
Sebab tu saya teruja cerita pasal tablet iPad. Dulu masa Pesta Buku Antarabangsa, saya mesti beli buku, pastu tak baca sangat. Selepas tu saya berhenti beli buku (kategori yang tak baca sangat dan terlalu ilmiah).
Sekarang macam-macam perisian nak uruskan ebook ada. Ada yang percuma dan ada yang tidak. Hari ni saya nak bagitau yang percuma saja. Muat turun dan install pada PC.
Perisian ni digunakan sebagai e-reader ebook anda. Kalau anda memakai laptop jenis touch screen guna jari, anda akan rasa lebih feel sebab ebook yang kita baca boleh flip macam kit baca majalah betul.
Walau bagaimanapun, kelemahan aplikasi ni ialah kita tak bookmarking di mana kita berhenti membaca atau meletakkan nota pada buku tersebut.
Perisian ni digunakan untuk menguruskan ebook anda yang banyak tu. Ebook yang ada tu boleh dikategorikan mengikut jenis buku masing-masing. Kalau kita klik pada imej buku, muka buku tu ada bergerak ke tengah.
Fungsinya bukanlah apa sangat. Sekadar penambah perasa bak kata orang. Terdapat beberapa kategori yang ada iaitu Author,Publishers,Rating,Format,Tags dan sebagainya.
Aplikasi ni juga ada e-reader sendiri. Syaratnya ebook kita ditukar kepada format EPUB atau sediakala format EPUB. Lebih ringan dan mudah dibuka berbanding MartView yang banyak menggunakan memori PC.
Walaupun perisian ni percuma, tapi pelbagai fungsi ada kat ebook management ni.Menarik untuk dicuba! Cuma, interface dia macam biasa, guna grid table kalau nak banding dengan Koolbits.

Tips mengurus icon dan fail di desktop

Hai,adakah anda suka meletakkan segala macam fail dan shortcut di desktop sampai nak penuh skrin tuh? Memang pening kalau nak cari satu-satu fail kat desktop tambahan lagi ada background image yang menenggelamkan icon-icon di desktop.

Kini, saya terjumpa satu cara untuk menguruskan icon dan fail di desktop. Apa yang kita perlu lakukan ialah muat turun perisian ni di sini.Nama perisian tersebut adalah Fences atau dalam bahasa Melayu -Pagar.


Selepas anda install dalam komputer, anda akan lihat seperti gambar di bawah. Jika anda pilih option Start Using Fences, perisian ini akan meng’group’kan semua fail,folder dan shortcut di desktop anda secara automatik.

Bagaimanapun, kita masih mempunyai pilihan untuk groupkan sendiri shortcut,folder dan fail di desktop mengikut kategori yang kita nak.

Step 1:
Klik kanan dan drag segi empat pada desktop.

Step 2:
Taipkan nama group fail.

Step 3:
Masukkan folder atau fail yang berkenaan.

Step 4:
Setelah semua shortcut, folder dan fail mempunyai kumpulan masing-masing, run program Fences tu.

Step5:
Pilih button Fences dan pilih Layout macam mana yang kita suka.

Step 6:
Kalau kita tak nak ada Fences kat desktop kita atau nak tukar nama group, klik kanan pada desktop dan klik Remove Fences atau Rename Fences.

Selamat mencuba!