Football news:Malay news vs English news

Selepas berlangsungnya perlawanan pra-Piala Dunia pusingan kedua antara Malaysia dan Singapura kelmarin, maka berlumba-lumba surat khabar memaparkan berita pasal bola sepak Malaysia. Yang menariknya, dua jenis surat khabar iaitu Melayu dan English menunjukkan perbezaan fikiran mereka dalam memberitakan kejohanan tersebut. Dalam perlawanan kelmarin, Malaysia tewas secara agregat 6-4 selepas seri di Stadium Nasional Bukit Jalil dengan Singapura.

Yang sedihnya, surat khabar Melayu seperti Utusan dan Berita Harian memaparkan tajuk negatif manakala surat khabar Bahasa Inggeris tidak menunjukkan sikap sedemikian.Utusan dan Berita Harian patut berubah. Sebenarnya rata-rata peminat bola sepak tidakla begitu kecewa dengan kegagalan melayakkan diri ke pusingan ke-3 pra-Piala Dunia (berdasarkan komen Facebook).

Tapi berita bahasa Melayu ni,alahai. Tajuknya macamla kecewa sangat.Negatif. Tunjuk pemain yang muka tengah macam toya. Tapi surat khabar Inggeris memaparkan sikap dari sudut positif. Surat khabar The Star tak tunjuk muka depan pasal bola. NST tak pasti. Tapi kat main-online(tajuk utama online), tajuknya agak neutral. Aku suka baca Malay Mail semalam. Tajuk2nya langsung bersifat positif. See the different!Ini bukan fitnah.Klik baca lagi.

Surat khabar Bahasa Melayu

Malaysia kecundang

Impian berkecai

————————————————————————————————————
Surat khabar Bahasa Inggeris

TheStar-online-main

NST-online-main

A roaring success!

Syabas Malaysia!

Fan fenzy

Related posts:

  1. Info Online alternative kepada tv3 dan surat khabar
  2. Fenomena tsufahmi melanda negara
  3. Imej Malaysia di Bing
  4. BERSIH 2.0: Pengaruh internet dalam politik semasa
  5. 5 laman web carian kerja paling popular di Malaysia

Comments

  1. Hans says:

    yups
    tahu xper
    nampak sangat pemikiran akbar melayu dan english sangat berlainan kan

    btw, yang pocong tu sebenarnya bantal dengan apa benda entah..budak rumah yg buat :-)

  2. Fariz says:

    samalah pemikiran penulis artikel ni yang tengok negatif je surat khabar melayu.. hehehe..

Speak Your Mind

*