iDuplicate File Finder

Kadang-kadang, kita selalu ter’backup‘ fail yang sama dalam komputer. Macam aku, biasanya gambar dan fail yang aku copy dari pejabat yang banyak duplicate. Ini suatu perkara yang tidak baik sebab lama kelamaan, ruang hardisk kita jadi kecil. Aku jumpa perisian baik punya dari internet untuk mengatasi masalah ini. Namanya FastDuplicateFileFinder. Pakai yang free version dah cukup baik. Tak ada time limit. Kalau nak lebih fungsi, kena bayar la beb.Perisian ini ada beberapa kelebihan.

  • Boleh buat perbandingan antara folder yang kita scan tu.
  • Ada autocheck- tak perlu kita klik checkbox satu persatu
  • Laju- boleh tahanla bergantung bilangan fail yang kita scan.Kalau scan satu partition,memang lambatla.
  • Deskripsi fail yang agak detail.

Apa yang tak ada dalam free version ni.

  • Tiada fungsi filter
  • Hanya menunjukkan 10 group teratas (untuk carian Similar Files)
  • Tidak boleh delete atau pindah fail (untuk carian Similar Files)
  • Tidak boleh guna fungsi Open with Associated Program and Locate in Explorer popup menu (untuk carian Similar Files)

Apa dia carian Similar Files? Cuba lihat gambar di bawah. Itu adalah methodologi carian!Ada macam-macam lagi perisian di internet yang sama fungsi dengan Duplicate File Finder. Insyaallah kita kongsi pada post akan datang.

Related posts:

  1. 5 Perisian Percuma Yang Menarik untuk dicuba minggu ini
  2. Info Online alternative kepada tv3 dan surat khabar

Speak Your Mind

*