Website pilihan minggu ini- www.makeuseof.com

Blog ni sangat menarik kerana bermacam topik ada di dalam website ini terutama berkenaan dengan internet dan tips komputer. Blog ini memang berinformasi. Post blog ini dihasilkan oleh beberapa orang, maksudnya bukan blogger perseorangan macam aku ni. Jadi, anda boleh lihat blog ini setiap hari ada post, dah macam online news. Dari segi rekabentuk web memang simple dan mesra pembaca. Tidak hairan website ini sangat diminati ramai kerana sudah lebih 300k orang sudah melanggannya! 

Social Bookmark –bookmark buku secara online sambil bersosial

Kita tak selalunya berada di komputer sendiri. Selalunya kat ofis atau kadang-kadang pinjam komputer bini, abang, kakak, housemates ataupun kita pergi cc ataupun kita sendiri ada dua tiga buah computer di rumah. Itu memang otai la kalau sampai dua tiga buah computer kat rumah.

Kalau begitu situasinya, eloklah anda guna online bookmark sebab komputer sesiapa saja yang anda guna, bookmark anda tetap ada di situ. Tak perlulah nak backup-restore bookmark kerjanya. Lagipun, sambil bookmark anda boleh bersosial-network. Berikut adalah website social bookmarking.

              

Delicious

Sehingga hari ni, delicious menjuarai ranking dalam google dalam social bookmarking. Tapi rekabentuk webnya tak berapa cool dan tak banyak features yang lebih sosial. Namun, delicious ada kelebihan. Pada list bookmark kita tu ada memaparkan bilangan orang yang bookmark address yang sama,siapa orangnya,tags yang digunakan untuk bookmark address tersebut.  Fungsi delicious sangat simple.

Diigo

Walaupun kedudukan dalam google search di bawah ranking delicious, tapi dari segi rekaentuk webnya aku suka. Cool dan fresh. Apa yang lebih Diigo berbanding Delicious ni ialah network group. Jadi, macam aku minat komputer, aku pergi ke kategori Computer and Internet dan pilih group yang diminati. Selain itu, kita boleh browse website pada page itu sendiri tanpa menghilangkan Diigo page kita.

Linkable

Ermm, sebenarnya Linkable ni tidak termasuk dalam kategori social bookmarking, tapi masih mempunyai fungsi yang sama iaitu bookmark. Fungsi dia sangat cool dan jarang-jarang digunakan dalam website terkini. Kita boleh menguruskan bookmark kita dengan drag and drop sahaja. Kalau aku boleh share video dia, anda lihat sendiri. Memang menarik!

Web-based office suites

Biasanya kalau kita guna office, kita perlu beli dan kena install dalam komputer kita sendiri. Kini, kita ada alternatif lain. Web-based Office. Kita tak perlu beli perisian mahupun lesen office yang mahal tu. Apa yang kita perlukan hanyalah broadband.
Ada orang tanya ‘Buat apa guna web-based office?’ Situasinya begini, katakanlah anda pergi ofis, hanya diberi pc, pendrive tak bawa atau tak boleh guna di ofis. Tiada diberi laptop.
Masa nak balik kerja, bos suruh buat preparation untuk presentation esoknya tapi saat itu anda kena jugak balik rumah ambil anak di taska. Jika anda buat slide show kat pc di rumah, anda perlu copy masuk dalam pendrive dan kemudian pendrive tu pulak terlupa bawa atau tercicir. Macam mana?
Inilah gunanya web-based office, sediakan slide di mana-mana web-based office,save dan esoknya anda lenggang kangkung datang ofis buka slide tu secara online. Baru nampak maju. Dengan syarat kena ada internet connection la.
Setakat ini, web-based office yang sedang bersaing di alam siber adalah seperti berikut:
Apa yang anda perlu buat ialah daftar sebagai pengguna web-based office tersebut. Kalau dokumen tu confidential, dinasihatkan jangan pakai web-based office ni.  Penulis tak tahu sejauh mana keselamatan data yang disimpan di web-based office. Maklumlah, server nya merata dunia.  Namun, manfaatnya amat besar.

Apa yang penting ialah fungsinya dan compatiblity dengan Microsoft Office. Boleh upload dan download fail Word,PPT,atau Excel ke web-based office.

Mari membeli lego di mybricks2u

Aku ingin beli mainan Lego untuk anak aku, tapi memandangkan anak aku masih di bawah umur 3 tahun, tak jadi la. Benda kecik-kecik ini takut budak kecil telan. Tapi aku terjumpa website khas menjual lego secara online ni. Mybricks2u, website menjual pelbagai lego mengikut kategori yang kadang-kadang, jarang dipamerkan di kedai mainan di Malaysia ni.

Sehingga sekarang (waktu blog ini ditulis), website ini update dengan lego-lego terkini. Bagi pengguna kredit kad atau debit Eonbank, mereka dapatlah diskaun yang menarik membeli di website ini. Ada lego yang dijual khas secara eksklusif untuk pemegang kad debit dan kredit eonbank.

Jadi, ini adalah peluang terbaik anda untuk menambah koleksi lego pada kadar harga yang lebih murah. Aku tau ada antara kita yang memang die hard fan lego ni. Bukannya nak main, tapi dijadikan koleksi peribadi. Kalau betul-betul nak murah, kena apply kad debit atau kredit eonbank. Kalau tak, harganya sama je dengan kat kedai mainan.

Info Online alternative kepada tv3 dan surat khabar

Nasib rumah aku ada internet. Kadang-kadang tengok tv dan surat khabar, asyik-asyik berita satu parti tu je yang betul. Macam parti lain tak buat kerja. Bagi aku, aku suka tengok dua-dua, tv pun tengok, internet pun aku layan. Antara berita alternatif yang boleh kita layan :
• www.tvselangor.com
• www.selangorkini.com.my
• www.harakahdaily.net
• www.malaysiakini.com/bm
• http://www.tranungkite.net/v11/
Ada banyak lagi.Takut tak terlayan.Cukuplah apa yang ada ni. Dah terlalu banyak info pun.