Cara nak check CD/DVD boleh dibaca oleh CD-ROM

Biasanya masa kita burn CD atau DVD guna nero burner,kita akan perasan satu checkbox ‘Verify CD’.Tujuannya ‘Verify CD’ ialah untuk memastikan CD/DVD kita tu boleh dibaca semula oleh CD-ROM selepas diburn.

Kalau CD yang lama2 kita dah burn tu,macam mana nak tau masih boleh dibaca ke tak oleh PC/laptop kita?Biasanya masa kita copy file dari CD tu,tiba-tiba PC hang,masa tula baru kita tau CD kita dah ada masalah nak dibaca.

Ada satu perisian yang saya biasa guna nak check CD ialah namanya CDCheck. Perisian ni percuma sahaja untuk kegunaan peribadi,sekadar nak detect ada error ke tak CD tersebut dan file apa yang rosak.Apapun tidak dapat dipastikan samada error file tu boleh dipulihkan semula menggunakan perisian ni atau tidak.Mungkin versi berbayarla mampu buat.Tak rugi mencuba!

Related posts:

  1. Cara nak skip waiting time untuk free download Rapidshare
  2. Check update untuk website kegemaran
  3. Senarai perisian asas paling penting selepas format komputer
  4. Part 1: Cara nak speed up Windows 7
  5. Cara pantas menggunakan komputer tanpa mouse

Speak Your Mind

*