Cara mudah belajar programming di web Codecademy

Tidak semestinya kita belajar kursus komputer je belajar programming.Anda yang tidak tahu programming pun boleh belajar programming.Caranya ialah dengan mendaftar diri di laman web Codecademy.Free je.

Di Codecademy,kita akan berasa seronok belajar programming di samping meningkatkan kemahiran logik dan mantik.Programming banyak mencipta logik sesuatu sistem.Ia bukan sahaja mencabar minda,malah memeningkan kepala.Hahaha.

Semua sistem yang sedang kita guna dihasilkan oleh programmer dengan menggunakan bahasa programming tertentu seperti C,C++,C#,Visual Basic,Perl,Java,PHP dan macam-macam lagi.Walaupun kini bahasa programming dan sistem komputer kian kompleks,namun tak bermakna kita tak boleh belajar.

Permulaan codecademy sangat menarik.Ia mengajar kita supaya tidak takut menaip code(sebenarnya bukan code pun).Ia hanya arahan straightforward.Jadi,ia mengajar semua programmer mengikut arahan atau peraturan bahasa programming.

Setelah anda maju dalam pelajaran di codecademy,anda akan diberi point dan trofi yang dipaparkan di profil.Rakan-rakan pun boleh tengok progress kita.Jika rajin buka buku,kebanyakan buku programming akan mengajar kalimat pertama untuk output iaitu ‘Hello World’.Hehehe.

Related posts:

  1. Carta tertinggi bahasa programming tahun 2011
  2. 10 laman tutorial photoshop yang menarik
  3. 8 tip mudah untuk hidup yang mewah
  4. Cara nak check CD/DVD boleh dibaca oleh CD-ROM
  5. Part 1: Cara nak speed up Windows 7

Comments

  1. YUSNI BTE YAACOB says:

    TLG AJAR BASIC PROGRAMMING

Speak Your Mind

*