Apa itu Subscribe di Facebook?

Baru-baru ni Facebook menambah fungsi baru iaitu butang Subscribe.Apa gunanya butang ni?Dulu saya pernah bagitau bahawa Hide All Post sudah tidak ada lagi. Tapi ia diganti dengan butang Subscribe.Dengan adanya butang Subscribe ni,kita boleh tapis apa new feed yang kita nak daripada orang tu. Macam mana tu?

Selain tu,kita tak perlu Add Friend orang tu jika kita tak berminat.Tapi dengan ada butang Subscribe,kita boleh dapat new feeds dari orang yang kita Subscribe tanpa perlu Add sebagai kawan.Contohnya mungkin anda tak berminat nak Add Friend kawan sepejabat atau sekelas,tapi mungkin sebab anda peminatnya,anda boleh klik butang Subscribe untuk mengetahui ceritanya di Wall.Biasanya orang tu public figure,artis,wartawan.

Aktifkan butang Subscribe

Kita sebagai pengguna juga boleh aktifkan butang Subscribe ni.Cuba cari di profil dan anda akan lihat butang Allow Subscribers.Kita boleh lihat siapa yang Subscriber kita dan dengan siapa kita Subscribe di profil kita. Selain itu,kita boleh pilih siapa yang boleh komen di Wall kita.

Pilih News Feed yang kita nak

Kini Facebook dah takde Hide All Post.Tapi kita masih boleh tapis apa yang kita nak.Kita boleh pilih jenis feed yang kita nak.Contohnya

  • All updates: Semua post kawan
  • Most updates: Post Terkini
  • Important updates only: Hanya yang penting sahaja

 Untuk lebih spesifik,klik samada nak tengok feed komen dia ke,photo dan video dia upload ke dan sebagainya.

Kalau tak nak maklumat pasal kawan kita tu,pilih Unsubscribe tu(menu terakhir).Itu confirm Hide All Post kawan kita tu. Pada pendapat saya,Subscribe ni juga sesuai untuk individu peniaga internet yang tidak belum ada fan page,yang takde brand produk dan tak nak bukak fan pages. Mereka boleh ajak sesiapa untuk subscribe info kepada mereka yang berminat.Ada ke butang Invite untuk Subscribe ni?Hmm..

Lebih lanjut

Untuk lebih lanjut, lawat Help Center.

Related posts:

  1. Facebook menambah fungsi baru dan buang fungsi sedia ada
  2. 8 tips yang cool tentang Facebook status
  3. 10 Tips ubahsuai Facebook yang mungkin kita tak tahu
  4. Workshop: Cara nak Disable Auto Tag Photo di Facebook
  5. Facebook Breakup Notifier-melihat status perhubungan kawan

Speak Your Mind

*